http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Daftarsegerapekerjaasing/Article

Daftar segera pekerja asing
Oleh Azrina Ahzan

2011/07/27
Majikan sukar dapat tenaga kerja selepas tempoh 31 Julai

PUTRAJAYA: Majikan yang gagal mendaftarkan pekerja asing sah mereka menerusi Program Pendaftaran Biometrik Pekerja Asing Sah sehingga 31 Julai ini, akan menghadapi masalah mendapatkan tenaga kerja asing pada masa depan.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata majikan perlu menggunakan tempoh sehingga 31 Julai ini untuk berbuat demikian bagi mengelak masalah itu khususnya apabila Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja dan PATI (6P) bermula 1 Ogos ini.
Dianggarkan ada 1.75 juta pekerja asing sah di negara ini yang kerajaan mahu semua data biometrik mereka direkodkan tetapi sehingga kelmarin, hanya 390,404 pekerja asing sah daripada 26,894 majikan sudah didaftarkan di semua 37 pusat pendaftaran di seluruh negara sejak program bermula 13 Julai lalu.
Kementerian pula pada masa ini tidak bercadang melanjutkan tempoh pendaftaran itu selepas tamat pada 31 Julai ini.

“Lagi lambat mereka (majikan) mendaftar (pekerja asing), semakin susah hendak mendapatkan pekerja asing dan ketika itu jangan salahkan kementerian.

“Ini kerana, apabila kementerian melaksanakan proses ini (pendaftaran), mereka liat memberi kerjasama tetapi akan memberi pelbagai alasan apabila memohon pekerja asing,” katanya selepas meninjau proses pendaftaran biometrik pekerja asing sah di ibu pejabat Jabatan Imigresen di sini, semalam.

Proses pendaftaran dilaksanakan sejak 13 Julai lalu termasuk Sabtu dan Ahad itu secara puratanya memerlukan tempoh dua minit bagi merekodkan data dan biometrik setiap pekerja asing sah.


Informasi ini sangat berguna, BERITAHU RAKAN ANDA