http://www.hmetro.com.my/articles/Pusatjagaankanak-kanaktanpalesendiarahtutup/Article

Pusat jagaan kanak-kanak tanpa lesen diarah tutup

GEORGE TOWN: Pusat jagaan kanak-kanak yang tidak mempunyai lesen di sini, telah diarah untuk menghentikan operasi berikutan insiden seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun ditemui lemas dalam besen bilik air semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Pulau Pinang Phee Boon Poh berkata pihaknya telah menyerahkan surat kepada pemilik pusat jagaan itu agar menghentikan operasinya.

“Siasatan awal pihak kami mendapati pusat jagaan kanak-kanak yang terletak di Paya Terubong itu tidak memiliki lesen untuk mendirikan pusat berkenaan dan tidak mempunyai permit untuk beroperasi,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata kesemua pusat jagaan, tabika dan Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) seharusnya memohon permit dan lesen daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Jabatan Pendidikan atau kerajaan tempatan.

“Pihak JKM masih menjalankan siasatan dan satu laporan lengkap berkenaan pusat itu akan siap selewat-lewatnya akhir minggu ini,” katanya.


Informasi ini sangat berguna, BERITAHU RAKAN ANDA